In memoriam

Jarien Sinke

Als ik denk aan Jarien zie ik een sterke vrouw, die hield van mensen. Met zeer veel energie heeft zij zich ingezet voor ALS Zeeland om bekendheid te geven aan deze verschrikkelijke ziekte en de gevolgen hiervan. Organiseren en mee doen stond bij haar voorop bij alle activiteiten in Zeeland. Veel bewondering heb ik voor Jarien vanwege haar drive en steeds het positieve te zien. En ja, soms moest Jarien afgeremd worden en luisterde zij naar argumenten. Er is veel gelachen, ook gehuild. Al met al zijn woorden te kort om de periode die ik Jarien gekend heb, te beschrijven. Ik wil je bedanken Jarien voor je enorme inzet voor ALS Zeeland. Je werk zal voortgezet worden.

Met veel liefs,

Namens de leden en het bestuur ALS Zeeland

Arie Pinxteren

 

Helma Nieuwenhuize
Onze vrouw en moeder is overleden aan de vreselijke ziekte ALS. Het begon met een vinger die uit de kom schoot, opeens struikelen/vallen en een been waar steeds minder gevoel in kwam.
Na onderzoeken in Nederland werd geconstateerd dat het tussen haar oren zat en dat ze er mee moest leren leven. Maar we gaven niet op en gingen verder met onderzoeken in België. Daar werd al gauw duidelijk dat het ALS was, een voor ons onbekende ziekte en we wisten niet wat het brengen zou. Toen het gevoel in haar been weg was en duidelijk werd dat dat niet meer terug zou komen, kwam het besef dat het alleen maar minder zou gaan en dat zij steeds minder zou kunnen. Wat zou de toekomst brengen? We wisten het niet maar merkten al gauw wat ALS inhield.
Hulpmiddel na hulpmiddel kwam in huis. Toen het boven slapen niet meer ging werd een unit achter het huis geplaatst. Dat was een uitkomst. Ook kwam er ook een tillift in huis, wat draaien in bed en wassen makkelijker maakte.
Ondanks alle belemmeringen die ALS met zich meebrengt, ging ze, wanneer het maar kon, overal naartoe.
Na een longontsteking begin 2011 werd het zichtbaar minder. Maar de kracht die ze van de Heere kreeg om door te gaan, was mooi om te zien en fijn om als naaste te ervaren. Nooit was er iets te veel en zag ze toch nog het positieve. Ze kon het niet winnen van deze ziekte en ging snel achteruit. Om zo weinig te kunnen doen is ontzettend moeilijk, maar wat was het fijn dat Helma zo optimistisch bleef en nog altijd een grapje maken kon. Ze probeerde er het beste van te maken. Genieten van haar 2 kleinzoons deed ze tot de laatste dag.
Op 22 juli 2011 mocht ze haar 47e verjaardag met het gezin gedenken. Daarna ging ze hard achteruit en kreeg een longontsteking waar ze niet meer bovenop kwam. Ze had geen kracht meer om te hoesten. Ze overleed op 3 augustus 2011. Helaas mocht ze niet langer bij ons zijn.
De kinderen hebben een gedicht gemaakt.

Mama
Beetje bij beetje moesten we je loslaten
tot we uiteindelijk niet meer met je konden praten
die blik, die stilte dat deed zeer
de mama van vroeger was je niet meer.

We zagen heel goed je stille verdriet
maar helpen konden we jeniet.
Langzaam ben je van ons weggegleden
elke dag een beetje meer
dat deed jou en ons zeer.

Het is een gemis
een stille pijn
dat je nooit meer
bij ons zal zijn


Adri Kodde

Adriaan (Adri) Kodde     
* Zoutelande 19 juli 1934                          + Ritthem 12 juli 2011

A.L.S. Deze diagnose werd gesteld in april 2010. Dan stort je wereld in. Je weet, daar is geen enkele kans op genezing. Wanhoop en verdriet slaan toe. Toch hebben wij geprobeerd om er het beste van te maken wat mogelijk was.
We gingen samen een onbekend traject in. Daarbij terzijde gestaan door het A.L.S. team van de Lindenhof. Wekelijks gingen we een jaar lang naar Goes. De zorgen werden echter steeds groter en de Thuiszorg werd al spoedig ingeschakeld.
Ook ons huis werd nog deels aangepast, zodat Adri uiteindelijk blijvend thuis verzorgd kon worden. Maar steeds moesten er meer hulpmiddelen komen. Echter als je ze dan uiteindelijk had, dan had je ze al niet meer nodig en moest je al weer iets anders aanvragen. Dit is wel het ergste van deze ziekte. Steeds achter de feiten aanhollen. Want achter de bureaus wordt beslist wat voor soort hulpmiddel jij krijgt. Dit is voor ons wel de ergste frustratie geweest wat heel veel energie gekost heeft. Want blijkbaar dringt het bij de instanties nog steeds niet door wat A.L.S. eigenlijk is en wat het inhoudt.
Bij Adri ging de ziekte heel snel. Steeds meer moest hij lichamelijk inleveren en wekelijks ging hij meer achteruit. Hij kon letterlijk geen vin verroeren. En toch was het leven de moeite waard. Hij genoot van de kleine dingen. De vogels in de tuin, die ik wat extra voer gaf. Zijn biljartclub, waar ik hem nog wekelijks naar toe bracht om toe te kijken.
De uitspraak van onze huisarts: ook al kun je alleen nog maar knipperen met je ogen, dan kan het leven nog waardevol zijn! Dit hebben wij dan ook letterlijk ervaren. Maar dat het einde toch nog zo snel en onverwacht kwam, dat hadden we niet verwacht.
Boven de rouwbrief stond deze tekst:
Als de loopbaan is gelopen
het doel bereikt met laatste kracht
Dan gaat de hemel voor hem open
is hij voor eeuwig Thuisgebracht.
Tijdens de rouwdienst in ons overvolle kerkje in Ritthem stond er een collectebus voor de strijd tegen A.L.S. Deze heeft het mooie bedrag opgebracht van € 850,65 en is inmiddels overgemaakt naar de Stichting ALS Nederland. 
Nel Kodde-Osté


Coby de Looff
Op 19 april 2011 overleed Coby de Looff aan PSMA/ALS. Op de rouwkaart van Coby stond: "Zover we konden zijn we met je mee gegaan. Nu moeten we je laten gaan". Coby, een fervent wandelaar, kreeg ongeveer drieënhalf jaar geleden de diagnose PSMA (een vorm van ALS). Dat betekende vanaf dat moment dat er steeds minder mogelijk was. Toch bleef Coby heel bewust en actief in de wereld aanwezig. Zo was zij, ondanks elektrische rolstoel, beademingsapparatuur en andere hulpmiddelen, op 4 februari 2011 aanwezig bij het eerste wandelevenement "ALS Stap voor Stap de wereld uit" in Goes, dat haar man Jaap had meehelpen organiseren. Ze genoot van het wandelsfeertje, het enorme deelnemersaantal en de gezelligheid.
Juist omdat Coby zich nooit, ondanks haar belemmeringen, heeft weggestopt waren er op 23 april in ook veel mensen aanwezig bij de crematie in Middelburg.
Het verzoek aan de belangstellenden was om in plaats van bloemen een gift voor de Stichting ALS Nederland te geven. De collectebus bevatte het enorme bedrag van € 451,75. De collecte op de crematie liet goed zien wie Coby was: "heel bijzonder, heel gewoon, gewoon een heel bijzondere vrouw."