10e TRAP ALS de wereld uit
De 10e TRAP ALS de wereld uit plaats zal vinden op 23 juni 2018 vanaf Camping 't Schaepeweitje te Biggekerke.
Tijdens deze lustrum editie zal niemand minder dan ISABEL PROVOOST optreden. Noteer daarom deze datum in uw agenda en geef u hier op via de mail.
Fietsafstanden: 20/50/110 km  Wandelafstanden: 6/12/16 km.
Inschrijven vanaf 09.00 uur. Start 10.30. Kosten deelname: kind € 5,00, volwassene € 10,00, gezin € 25,00

9e Trap ALS de wereld uit
Er is dit jaar gekozen voor twee verschillende lengtes fietstochten (ca. 30 en 90 km) en drie verschillende lengtes (ca 6,12 en 16 km) wandeltochten. De korte wandeltocht is geschikt voor rolstoel of scootmobiel. 
De gezamenlijke start is om 10:00 uur.
Deelnamekosten zijn € 10 per persoon of € 7,50 per kind. 
Bij de inschrijving ontvangt u het eerste kopje thee, koffie of limonade gratis. Rond de middag zijn soep en lekkere broodjes voor een kleine vergoeding te verkrijgen.
Natuurlijk is er ook weer een grote loterij met bijzonder leuke cadeaus georganiseerd. Zeker de moeite waard om een poging te wagen!

Aan het einde van het evenement wordt de veiling van het door een aantal topsporters (waaronder Chris Froome, Tourwinnaar 2016) gesigneerde officiële wielershirt van SKY afgerond. Iedereen kan bieden op dit verzamelexemplaar wat ter beschikking is gesteld voor ons goede doel ALS. Momenteel is het hoogste bod € 65.

Alle info op een rij:
datum: 24 juni 2017
locatie: minicamping 't Schaepeweitje, Noordweg 5 te Biggekerke
starttijd: 10:00 uur
activiteiten: fietstocht 30 of 90 km
wandeltocht: 6, 12 of 16 km
kosten: € 10 per persoon, € 7,50 per kind

 

ALS on Tour
Het idee om een langeafstandfietstocht te organiseren is ontstaan tijdens het wandelevenement in februari 2012. De eerste sponsorrit in dit kader was ALS van A tot Z, een monstertocht vanuit de Franse Elzas naar Zierikzee. Omdat dit project erg veel logistieke zorg vroeg, is besloten om eens per 2 jaar een ronde door Nederland te rijden. In 2014 is een noordelijke route gereden, daarom dit jaar een meer zuidelijke route.

DAGVERSLAGEN:

Zaterdag 17 sept. 2016

Vandaag zijn we van start gegaan voor een 8-daagse fietstocht t.b.v. stichting ALSZeeland.
Vanmorgen om 9.00 uur hebben onze deelnemers zich verzameld bij Zorgcentrum Ter Reede in Vlissingen. Na het inpakken van de bus zijn we naar de boulevard gefietst om daar officieel te starten. Daar aangekomen waren er ook de zeezwemmers aanwezig, die gingen zwemmen ook voor ALS. Het thema was, "te land, ter zee en in de lucht". Burgemeester van Vlissingen, de heer van den Tillaar, heeft het startsein gegeven. Er waren 400 ballonnen verkocht om sponsorgeld op te halen en die zijn bij de start om 10.00 uur allemaal opgelaten.
Het was een prachtig gezicht om al die ballonnen de lucht in te zien gaan. Vanaf de boulevard zijn we naar de boot gefietst om over te varen naar Breskens. Daar aangekomen gelijk aan de koffie. We hadden ook al zo lang gefietst. Na de koffie dan toch echt van start. De fietstocht door Zeeuws-Vlaanderen naar Hulst was een waar genoegen. Mooie stukken natuur gezien ....een heel mooie tocht. 
De racers waren zoals gewoonlijk onderweg weer eens verkeerd gefietst, waar ze rechtdoor moesten gingen ze naar links en dus verkeerd. Rond half 5 zijn we aangekomen bij het voetbalveld in Hulst. Dit is ons 1e slaapadres. `s Avonds lekker gegeten. Al met al een geslaagde eerste dag.

Zondag 18 sept 2016
De groep had zich voor de nacht opgesplitst en slaapplekken gezocht in 2 kleedkamers en de bestuurskamer. Enkelen waren gelokt door de drank- en feestvreugde op de Hulster markt maar waren rond tien uur naar de voetbalclub afgedropen omdat men het in Hulst om tien uur blijkbaar weer mooi geweest vindt voor een feestje. Henk had zich in zijn kleedkamer omringd door dames wat hem in de ochtendvroegte een koffie serveerbeurt kostte. Maar ja.. je moet er wat voor over hebben.
Het opruimen en ontbijten ging opvallend snel voor zo'n eerste ochtend zodat we volgens plan rond 9.00 uur zo ongeveer gereed stonden voor vertrek. Uiteraard niet voordat we de vertegenwoordigster van de club voor het ontvangst en de nacht in het zonnetje hadden gezet.
Voor de race-fietsers bleek de wegopbreking aan het begin van de dagroute nog een kleine omweg op te leveren maar uiteindelijk waren we allemaal toch goed op weg. En het weer werkte mee! In de buurt van St. Niklaas vond de randonneurs groep het alweer welletjes en streek neer bij een cafeetje voor een bakje koffie waarna de later vertrokken racefietsers aan konden schuiven. Daarna weer op pad naar de lunchplek bij het, naar we nu weten, beruchte punt 01. De proviantbus kon deze plek niet eenvoudig bereiken en week uit naar een alternatieve plek waar de fietsers ook lekker zouden kunnen zitten (alsof ze nog niet genoeg gezeten hebben). Het was de opmaat naar een machtsgreep bij de racefietsers waar een deel van de groep de wegkapitein niet meer wenste te volgen en zelfstandig de bosroute op ging terwijl de rest (ook al niet slim) terug ging om via de verharde weg op het nieuwe ontmoetingspunt te komen. Dat laatste resulteerde in een ontmoedigende en lange zoektocht naar de juiste verbindingsweg en knorrende magen. Gelukkig was op het kerkplein van Heffen de lunch klaar en werd het toch nog gezellig. De verdere tocht naar Bovenlo bij Leuven ging voorspoedig en voerde lang een kanaal, kanaal, kanaal... en Leuven. Wonder boven wonder waren de racefietsers eens een keer als eerste op de eindbestemming. Tja.. wat moet je daar van zeggen. Bij een scoutinggebouw verwacht je geen 4-sterren hotel maar dit was toch wel vrij ernstig. Een mooi nieuw gebouw maar en puinhoop en goor!!! Blijven of niet blijven: blijven! en dus zelf maar "wat" schoonmaken. Benard kon in wat de keuken heette een stukje aanrecht schoon krijgen. Het mooie fornuis lag bedolven onder troep das dat zou niks worden. Dan maar de eigen elektrische plaatjes geïnstalleerd. Toch knap om op zo'n manier 18 mensen te eten te geven, incl. soep en een voorafje. Na lang wachten en veel schoonmaken kwamen ook de randonneurs uiteindelijk de berg op. "hoezo laat, we hebben op een terrasje gezeten!" Als troost zouden zij afwassen. Rond tienen gaan de eersten naar bed onder de dreigende woorden van Bram: "stil wezen, want... of anders..." Ja, ja doen we. Maar niet lang! Een kwartier later gaat en brandalarm af en zie dat maar eens uit te krijgen. Dat lukt uiteindelijk maar niet zonder dat iedereen in rep en roer is. Uiteindelijk heeft dat toch iedereen een slaapplaatsje gevonden. Vijf personen vonden binnen slapen niet "fris"genoeg en verkozen het overdekte balkon als slaapplek. Welterusten!


Maandag 19 sept 2016
Na een redelijk rustige nacht, een kwakende eend als wekker, werd het hele gezelschap weer verblijd met de koffie van Henk. De routine komt er al een beetje in. We moesten met pijn in ons hart voor een paar dagen afscheid nemen van David, die weer verwacht werd op zijn werk.  
Vandaag zijn we om 9 uur vertrokken met 94 km voor de boeg. De route ging over oude spoorrails en boerenweggetjes, slingerend door het landschap. Het slingeren was niet alleen horizontaal, maar werd nu ook verticaal, wat nogal wat gezucht en gekreun tot gevolg had. Heuvels kennen we niet in het Zeeuwse..
De reis verliep voorspoedig, zowel bij de racers als de randonneurs. Het gezucht en gesteun was blijkbaar niet van invloed op de prestaties. Bij een oud voormalig stationnetje werd een heerlijke koffie gedronken. Niet lang nadat we verder waren gegaan werd heel duidelijk wat het nut is van het dragen van een helm. Tussen de appelbomen, op een hellend fietspad, was een man gevallen met als gevolg een ernstige hoofdwond. Nadat we de verzekering hadden, dat de man in goede handen was, zijn we, flink onder de indruk verder gereden.
30 km verderop zonken we met z'n allen in de graskant op een idyllisch plekje in de zon, om te lunchen. Aan alle wensen was voldaan, pindakaas, zelfgemaakte bananenjam, en donkerbruin brood. Bernard had zich weer in het zweet gewerkt om het ons naar de zin te maken.
Na de lunch kwam het zwaarste stuk, hellingen van 12% en bij elkaar 610 hoogtemetertjes. Echt iedereen overwon deze beproevingen met glans. Een gezellig klein fiets/voetpontje bracht ons naar de overkant van de Maas, in Eijsden. Zo enthousiast dat we weer in het Hollandse waren, reden we direct de helling met kinderkopjes op, om hijgend, bovenaan, tot de conclusie te komen, dat we onderaan al direct langs de Maas hadden mogen fietsen. De enige plek vandaag waar de wegkapitein even de plank missloeg. 
Het eindpunt van vandaag bleek een weldaad, na onze overnachtingservaringen van gisteren. Een gezellige Limburgse thuiskomst in "de blokhut", in Gronsveld.


Dinsdag 20 september 2016
Vanmorgen weer op tijd op de fiets. Van Gronsveld naar Venlo  door Zuid-Limburg , langs de Duitse grens door het natuurgebied De Meinweg.
Het eerste stuk door het prachtige heuvelland naar Sittard, daar koffie met Limburgse vlaai op het marktplein, wat een genot. In Vlodrop met zijn allen geluncht waar Wieler Tour Club t Anker uit Venlo zich aansloot. 4 van die snelle jongens die het tempo even opschroefden. An kwam op de Meinweg haar buren uit Vlissingen tegen, wat is de wereld toch klein.
In Venlo werden we opgewacht door familie van An en Mariet, die er voor gezorgd hadden dat we konden overnachten in het scouting huis, super. Ook had de familie gezorgd voor een heerlijke warme maaltijd, wat een verwennerij.
De familie van Gert kwam ook nog langs met hun kinderen die hun opa kwamen aanmoedigen.
Iedereen weer op tijd naar bed vanavond, 110 / 120 kilometer hakt er in, daarbij komt dat enkelen zich ook niet zo lekker voelen, mogelijk vervuild water gedronken. Laten we hopen dat na een goede nachtrust, iedereen weer fit op de fiets zit morgenochtend.


Woensdag 21 september 2016
In het oergezellige scoutinggebouw met gorilla- en nijlpaard-bedstedes en een liefdevolle verzorging door de familie van An en Mariet om 7 uur gewekt. De buikgriep, die de dag ervoor al bij enkelen toegeslagen had, had nu 2 slachtoffers gemaakt die echt niet konden fietsen.
Voor Bernard wel gezellig een volle bus, z...ze maar niet om de haverklap naar de wc moesten...vertrokken nog wat buikgriepjes wel op de fiets en de helft had nergens last van. De tocht was schitterend. Grote stukken langs de Maas. De randonneurs waren vandaag als eerste gearriveerd. Ze waren sneller dan snel bij café Tante Jet met vallende kastanjes boven onze kopjes koffie.
Onze Jan deed weer zijn uiterste best met de collectebusronde. Helaas was het bootje bijzonder klein en dus weinig donateurs. Bernard en Tineke hadden de lunch gepland bij de locomotief in Gennep. In de stralende zon.
De tweede helft van de 100 km tocht vervolgde de Maas. Een leuke afwisselende rit. De randonneurs werden begeleid door vier enthousiaste tourclubrijders van de WTC Druten, die ons nog een schitterende alternatieve route boden.
Warme ontvangst door Arja en Jacob en een aantal Drutenaren. 's Avonds was er een hartverwarmend optreden van "boer Harm", Stompie en Éénarm en van Jessica, de dochter van Marco. We kregen een cheque van de gezamenlijke diaconieën uit de regio Maas en Waal.


Donderdag 22 september 2016
Na de verrassingsmaaltijd en gezellige avond namen we afscheid van ons geweldige gastadres en gingen vroeg op weg naar Utrecht. Met snurk- en andere kraakgeluiden nog in de oren van sommigen gingen we fietsend via een verkorte route naar het ALScentrum Nederland. Onderweg namen we het pontje van Wijk bij Duurstede. Onze fietsgroep en de bus hoefden niet te betalen voor de overtocht, want reizigers 'onder 12' mogen gratis naar de overkant.
Ruim op tijd kwamen we aan bij het Utrechts Medisch Centrum voor het bezoek aan het ALScentrum. Ons werd duidelijk dat er veel tijd wordt besteed aan het DNA-onderzoek van het bloed van ALSpatiënten. Analist Tommy toonde ons kleine glazen chips, waarin het DNA van 95 personen bewaard kan worden. Ook vernamen we dat onderzoek naar de oorzaak van ALS zeer complex en tijdrovend is. Kortom: het bezoek was leerzaam en waardevol voor ons.
Na de middag fietsten we met wat omzwervingen naar Maarssen, langs de mooie optrekjes van de Vecht. Daar werden we hartelijk ontvangen door een kasteelheer met een geweldig kasteel. Het Indonesische avondeten werd verzorgd door Friedus, zijn dochter en vriend. Gert was net op tijd terug van zijn tocht, op zoek naar een winkel voor een nieuw slaapmatje, maar 3 km werd 30! 
De eigenaar trakteerde ons nog op een rondleiding over zijn percelen. Daarna bleef het nog even onrustig in Maarssen: de hofdames en pedaalridders vielen snel in slaap.


Vrijdag 23 september 2016
Het is elke dag weer verbazingwekkend hoe we met elkaar, 18 personen, als een geoliede machine werken in de ochtend. Opstaan, koffie/thee zetten, jezelf verzorgen, tafel dekken, bed (helaas zijn er regelmatig lekke matten), dekens en spullen weer in de tassen proppen en bij de bus zetten. We gaan met elkaar ontbijten en ondertussen maken we een pakketje klaar tegen de hongerklop onderweg. Afwassen en de randonneurs kunnen vertrekken. De racefietsers helpen  nog met het laden van de bus en zo zitten we in twee uur op de fiets. Het geheim….. samenwerken en inzet door iedereen. 
Deze week hebben verschillende mensen last van een lek matje. Soms wordt die geplakt, zonder resultaat, andere keren wordt er een nieuw matje gezocht. Op afstand, want er werd 50 km voor gefietst maar dan heb je ook weer wat.
Vandaag een flinke tocht voor de boeg, geen klagen, want het is fantastisch weer. Zonnetje en wat wind tegen. We gaan weer richting Zeeland. De start stagneert deze morgen omdat Marina haar fietssleutel kwijt is, maar, het komt goed.
Na 1,5 uur ff tijd voor de koffie en weer verder peddelen. De groepen, randonneurs en racers, lossen elkaar af bij de koffie. Na 50 km staat de bus weer klaar op de route voor een lunch met vers gekocht brood, thee/koffie en gesponsorde lekkernij als snickers en marsen. 
Vandaag weinig ongelukken. Bij een plotselinge stop liep Martijn een kleine slag in het wiel op. Geen lekke banden of andere ongemakken onderweg.
Een mooie dag is het met een mooie route vooral tussen Utrecht en Gorinchem. Weinig verkeerd gefietst en twee keer een pont. De laatste pont was de fietsboot van Hardinxveld Giessendam naar de Merwedekade in Dordrecht. Bij elke stop wordt er geprobeerd wat sponsorgeld bij elkaar te krijgen. 
Totaal hebben we vandaag een kleine 700 km weggetrapt.  Bij aankomst in het scoutingcentrum in Hoeven wacht ons een ijsje om de moeheid weg te likken. We krijgen een stevige maaltijd van pasta en sla en zelf gemaakte appelmoes als dessert. Het was weer een fantastische maaltijd. 
Tot Bram zijn verrassing stond zijn vrouw plotseling voor zijn neus. Ze bleef even en heeft de club eens bekeken. Voor haar vertrek liet zij nog iets lekkers achter voor bij de koffie. 
David sluit zich vanavond weer aan na zijn werkdag zodat hij de laatste tocht, morgen, kan meefietsen. 
De scouts maken een vuurtje voor ons zodat we lekker buiten kunnen zitten en ons kunnen  warmen voordat wij onze laatste nacht in gaan. We worden nog verrast met een stuk appeltaart, er wordt goed voor ons gezorgd.


Zaterdag 24 september 2016

De ochtend begon zoals elke ochtend. Alleen deze ochtend was toch anders, omdat het de laatste dag was. Het ontbijt werd genuttigd, de mobiele bedden werden weer opgeruimd. De afwas werd gedaan, de bus voor de laatste keer ingeladen en uiteindelijk was iedereen klaar voor vertrek voor de laatste missie. De voltooiing van een bijzondere fietsweek. Het weer was ons de hele week gezind en vandaag was het ook weer een stralende dag.
Onderweg was het in Vianen tijd voor onze laatste terrasbezoek. Daarna ging de tocht langzaam over van Brabant naar Zeeland en zag je het landschap veranderen. En de wind, ‘De Zeeuwse Berg’, kwam ons uiteindelijk weer tegemoet. Ergens bij een dijk vlakbij Krabbendijke werd voor de laatste keer de lunch genuttigd bij de bekende bus. We waren al dichtbij de finish. Maar eerst hadden we nog een tussenstop bij een van de sponsoren. De Emte supermarkt. We werden daar al opgewacht voor de groepsfoto. Deze was in een een paar takes gelukt. We hadden nog een dichtbijzijnde stop tegoed bij de fruitsponsor. Daar was het nog een hele opgave om alle fietsers in een plaatje te krijgen, maar binnen een paar minuten waren we weer onderweg. 
Maar wat bleek? We konden nog rustig aan doen anders zouden we te vroeg in Kloetinge aankomen. Even een ijsversnapering tussendoor deed ons goed.
Opeens was het bijna half 5 en moesten wij ons gaan haasten naar het voetbalveld, want sommige bezoekers begonnen het veld al te verlaten. Dus het leek een race tegen de klok, maar iedereen stond ons op te wachten. Een camerateam, een groep mensen en de burgemeester van Goes. Na een aantal toespraken kon Jarien eindelijk haar woord doen. In het begin was er grote twijfel of we de € 10.000,- gingen halen, maar wonder boven wonder zitten we er toch tegen aan. Ongelooflijk! Ons doel was bereikt. We hebben méér aandacht voor ALS gekregen via de media, social media en de knal oranje shirts waarvan we eerst de twijfels hadden.